Fördjupning om programmet
I en allt mer sammankopplad och teknikdriven värld ställs nya krav på våra samhällssystem. Mer än någonsin tidigare behövs idag förmågan att kunna förstå, förklara och nyttja samspelet mellan tekniken och samhällsutvecklingen och se var planeten och människan står i detta. För att bättre kunna svara mot dessa nya och ständigt föränderliga behov skapades civilingenjörsprogrammet i System i Teknik och Samhälle (STS) – ett framtidsinriktat utbildningsprogram med blicken riktad mot de stora frågorna.
Varför behövs STS?
Morgondagens utmaningar kräver en typ av helhetslösningar som endast kan uppstå när en bredd av infallsvinklar och verktyg inte bara används separat, utan får samverka och stärka varandra. STS-programmet ger dig förståelse för detta och korsar olika världar, vilket är grundbulten i det som vi kallar STS-perspektivet. Teknisk utveckling påverkar alla och som civilingenjör har du inte bara möjlighet, utan också skyldighet, att påverka tekniken i en positiv riktning för hela samhället.
- Hur säkerställer vi social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i utvecklingen av ny teknik?
- Hur påverkas samhällskontraktet av en ökad globalisering och en automatisering av allt fler jobb?
- Hur ser vi till att tekniken är säker och tillgänglig för alla?
- Hur hanterar vi risker och sårbarhet i samband med stora och komplexa tekniska system?
Detta är exempel på frågor som du tidigt introduceras till under utbildningen. På civilingenjörsprogrammet STS tränas du i att analysera och besvara komplexa frågeställningar och problemformuleringar från flera olika infallsvinklar, med syfte att bygga din kompetens i att utveckla både tekniken och samhället i en positiv riktning.
Vad du lär dig på programmet
STS-programmet ger dig dels de klassiska grunderna som alla civilingenjörer förväntas behärska, som till exempel matematik, beräkningsvetenskap, programmering och reglerteknik. Utöver detta läser du även kurser inom humaniora och samhällsvetenskap: allt från idé- och lärdomshistoria, filosofi, och ekonomisk historia till företagsekonomi och kulturgeografi. Detta läser du för att få en djupare förståelse för samverkan mellan teknik och samhälle, samt för att utveckla ditt kritiska tänkande.
I årskurs 4 skriver du även en C-uppsats inom ett av de nämnda Hum/Sam-områdena, till exempel inom Företagsekonomi eller Kulturgeografi. Detta är en kandidatuppsats och leder till en filosofie kandidatexamen. Är du intresserad av att veta mer om detta, se C-uppsatser.
Din tekniska huvudkompetens får du inom området systemteknik, där modellering, simulering, reglerteknik, systemanalys och olika typer av tillämpad statistik, matematiska modeller, maskininlärning och riskanalyser är huvudmetoder. Denna systemkompetens kompletterar du med en valbar teknisk profilering (se nedan) under årskurs 3-5, med fokus på något infrastruktursystem, till exempel inom IT eller Energi. Se även Ämnesöversikt.
Programmet bygger till stor del på grupp- och projektarbeten som ofta är ute på företag, dessutom ingår ett antal större projektkurser i programmet. I slutet av årskurs 3 gör du ett tekniskt projektarbete inom din valda profil, som leder till en teknisk kandidatexamen. I slutet av årskurs 4 skriver du en kandidatuppsats inom ett av de humaniora eller samhällsvetenskapliga ämnena och i årskurs 5 avslutar du din utbildning genom ett tekniskt examensarbete, ofta ute på företag. Vidare finns även valbara projektkurser att läsa under programmets gång inom olika infrastruktursystem.
Du får stora möjligheter att läsa en del av din utbildning utomlands, något som mer än 50% av våra studenter utnyttjar. På utbytet lär du dig mer om andra kulturer och synsätt, samtidigt som du fördjupar dig i olika ämnen som är kopplade till programmet. Uppsala universitet har ett brett internationellt nätverk och har avtal med fler än 400 universitet över hela världen.
Teknisk Profilering
De två tekniska huvudprofilerna är centrala och spelar kritisk roll för vårt framtida samhälle. Båda dessa tekniska huvudprofiler kräver breda perspektiv och kritiskt tänkande, och tar ofta upp etiska frågeställningar. Detta leder till att du som STS civilingenjör blir mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.
IT-profilen har fokus på bland annat informationsutvinning, datahantering, artificiell intelligens (AI) och datasäkerhet, samt användarvänlighet. Samspelet mellan människan och IT-systemen spelar en större roll än någonsin tidigare och därför behövs du som STS civilingenjör: för att vårt samhälle ska utvecklas till det bättre.
Du kommer bland annat få läsa kurser inom:
- Internet of Things – Varför är egentligen så många av våra saker uppkopplade till internet och hur fungerar det?
- Människa-Datorinteraktion – Hur säkerställer vi att tekniken vi utvecklar är effektiv, inkluderande och användarvänlig?
- Databasteknik – Hur lagrar vi data och hur bygger vi effektiva och användbara databaser?
- Artificiell Intelligens – Vilka problem använder vi AI till för att lösa idag och hur modellerar vi dessa?
- Data Mining – Hur extraherar vi data från massiva databaser och vad kan vi läsa ur detta?
- Cyber Security – Vilka sårbarheter har vi i våra IT-system idag och hur kan vi åtgärda dessa?
Energi-profilen riktar sig mot samhällets infrastruktursystem, med fokus på hållbarhetstänk och samhällets omfattande elektrifiering. Med elektrifieringen skapas inte bara nya möjligheter, utan också stora utmaningar, som påverkar hela samhällsbyggnaden och hur vi lever våra liv, där samhällets sårbarhet och inte minst etiska frågor spelar stor roll. Du som STS civilingenjör behöver vara med och påverka hur våra framtida samhällen ska byggas.
Inom Energi-profilen läser du bland annat om följande ämnen:
- Energisystemfysik – Hur utvinns energi för olika kraftverk och hur ser samspelet mellan kraftverken ut i energisystemet?
- Elnätet – Hur ska vi utveckla vårt största infrastruktursystem ur både tekniska såväl som samhälleliga perspektiv för att möta en ny hållbar framtid? Vilka sårbarheter finns i elnätet och hur möter man dessa hot?
- Energieffektivisering – Hur minskar vi energianvändning i samhället samtidigt som vi utnyttjar den mer?
- Energisäkerhet – Hur säkerställer vi att energin vi använder, både lokalt och globalt, är säker och pålitlig?
- Miljörätt – Hur fungerar svensk miljörätt och vilken betydelse har den vid tekniska implementeringar i samhället?
- Empirisk modellering – Hur tillämpar vi empiriska modeller för att hantera modelleringsproblem inom olika energisystem?
Din framtida Karriär
Efter examen som civilingenjör inom System i Teknik och Samhälle besitter du en unik kompetens som inget annat ingenjörsprogram erbjuder.
De flesta av våra studenter arbetar med övergripande frågor på ledningsnivå, som till exempel projektledare, managementkonsult, företagsledare eller chef på olika konsultbolag. Många har i stenhård konkurrens med övriga ingenjörsprogram även blivit utvalda till internships och traineeprogram på stora internationella teknikföretag. Populärast är tjänster inom IT- och Energi kopplad till samhällsbyggnad och infrastruktur, tätt följt av tjänster inom bank & finans samt den offentliga sektorn. Nästan alla av våra studenter har fått ett kvalificerat arbete redan innan de presenterar sitt examensarbete i slutet av utbildningen.
Är du intresserad av att läsa mer om vad våra utexaminerade studenter arbetar med efter sina studier kan du hitta mer information, statistik och intervjuer med våra alumner under fliken Arbetsmarknad.
Sara Ericson, Student
Läs fler intervjuer från våra studenter och alumner